ELSKER, ELSKER IKKE?

Oddny Miljeteig, gruppeleder for SV i bystyret i Bergen, vil bytte ut «Ja vi elsker» som nasjonalsang. Sangen er aldri blitt offisielt vedtatt som nasjonalsang og Miljeteig mener sangen er utdatert:

– Den bør legge mer vekt på hverdagslivet og på både kvinner og menns historie. Jeg synes også den bør være både på nynorsk og bokmål, halvparten på hver målform, sier den tidligere nestlederen i SV.

Hvorfor stoppe der? Hva med ett vers på bokmål, ett på nynorsk og resten på Urdu? Siden Miljeteig mener sangen bør legge mer vekt hverdagslivet, så har jeg et alternativt forslag til nasjonalsang som passer bedre inn i dagens samfunn:

Ja, vi elsker dette landet

somaliere stiger frem

khat og hijab over vannet

inn til de tusen hjem

Elsker, elsker det og tenker

på vår muslimske tro

og den gruppevoldtektsnatt som senker

vantro på vår jord

 

 

2۔ بے انتہا رحم کرنے والا، بن مانگے دینے والا (اور) بار بار رحم کرنے والا ہے۔

جزا سزا کے دن کا مالک ہے۔

ان لوگوں کے راستہ پر جن پر تُو نے انعام کیا۔ جن پر غضب نہیں کیا گیا اور جو گمراہ نہیں ہوئے۔

 

 

3 Jau eg elskar ditta landet

sjølv om eg må bo

saman med nokre jævlar

rasistar kan du tro

elskar, elskar det og tenkjar

på at Allah er stor

og dei politikarane som dynkar

dritten på vår jord

 

Fra spøk til alvor:

Alle samfunn forandrer seg, og det er viktig å følge med i tiden. Men noe som er essensielt er vår egen identitet. Det er åpenbart at en afrikaner som har kommet til Norge som flyktning og nå presenterer seg som norsk, ikke vil kjenne seg igjen i «furet, værbitt over havet», men er det vårt problem?

Når det gjelder kvinnenes stilling i «Ja vi elsker», så er det svært sterke kvinner vi her snakker om. Vi finner blant annet denne strofen: «Kvinner selv stod opp og strede som de vare menn». Stofen som Miljeteig sikter til «Alt hvad fedrene har kjempet,mødrene har grett,» handler om harde tider, tap og sorg. Ikke om at kvinner er noe svakere enn mannen, faktisk tvert om! Det var kvinnen som alene måtte sørge for barn, hus og heim når mannen omkom på fiske feks.

Det kan være Oddny Miljeteig har lite å gjøre i Bystyret i Bergen. Men som gruppeleder står utfordringene i kø for byen når det gjelder kriminalitet og rusproblemer. Kryssord og ukebladstoff kan Miljeteig holde på med når hun er hjemme, ikke på kontoret.

Men som medlem i SV er det nok vanskelig å la være å komme med tøv og vås, da det jo er en naturlig egenskap for dem!

 

 

 

About the Author

John M Johansen
Jeg er født i Askim, oppvokst i Namdalen og Oslo, bosatt i Asia. Jeg er gift og har to barn og ett barnebarn. Samfunnsengasjert og glad i mennesker. Motstander av forskjellsbehandling og totalitære ideologier som Islam feks Liker sol, sjø, fjell og lever livet mens jeg har det

1 Comment on "ELSKER, ELSKER IKKE?"

  1. Jeg fikk helt sjokk sjøl da jeg leste dette men du har sikkert heller aldri fått med deg Grunnlovhyllesten av 1814 som lyder slik: VI VEIT OSS ETT LAND SOM ER FRITT SOM ER FRELST VI VEIT OSS ETT LAND VI MÅ BORGE VI VEIT OSS ETT LAND DET ER DITT DET ER MITT OG DETTE LAND KALLER VI NORGE Den ble funnet av noen narkomane som gjorde ett raid i en loftsbod og fant bla denne

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Hopp til verktøylinje