Den av dere som er uten synd……

I den senere tid har det vært et veldig fokus på det å bli krenket og på den som krenker. Det dukker opp saker i alle partier, fra AP via Venstre, Høyre og Frp. Fordømmelsen og spekulasjonene florerer på sosiale nettverk og i media.

Jeg har selv tatt avstand fra mye av det som har kommet frem, men har i ettertid reflektert litt over det hele. Vi liker å fremstå som et inkluderende og rettferdig land med en kristen moral og etikk. Mitt spørsmål blir da om vi har glemt det nå?

Fra bibelen husker vi historien om de skriftlærde og fariseerne som kom med en kvinne som var grepet i ekteskapsbrudd. De førte henne frem for Jesus og påpekte at ifølge loven som Moses hadde forkynt fra Gud, så skulle hun steines for denne synden.

Jesus svarte så med de bevingede ord som jeg føler vi ikke lenger tenker over slik vi oppfører oss i dag. Han sa:

– «Den av dere som er uten synd, kan kaste den første steinen på henne.»

Noe å tenke på for alle som skriver hatmeldinger til Trine Skei Grande og hennes eskapader med en ung gutt på en bryllupsfest i Trøndelag kanskje?

Kanskje burde vi alle gå i oss selv og tenke litt over hva det er vi driver med. Politisk uenighet er en ting, men sjalusi, misunnelse og direkte ondskapsfullhet er noe helt annet. Spesielt når den personen du møter i speilet om morgenen har gjort sine egne dumheter og har sine egne hemmeligheter.

Ingen av oss er feilfrie. Selv om vi nok oppfører oss slik til tider. Den gangen det er din tur til å få avslørt en dumhet eller hemmelighet du ikke ønsker at offentligheten skal få vite om, det er den gangen du oppdager at det du legger igjen etter deg i toalettet stinker like mye som det gjør for alle andre.

Vi er alle forskjellige og den dagen vi klarer å akseptere dette så vil mye være gjort. Så lenge myndighetene har en agenda hvor det fokuseres på at vi alle er like, så er vi på et blindspor som fører oss ut i et samfunn som vi nå ser ta form. Et samfunn hvor alle skal følge et spesielt mønster og hvor den individuelle frihet og kreativitet undertrykkes og hemmes. Et samfunn hvor det deles opp i to kategorier mennesker – de som krenker og de som blir krenket.

Virkeligheten er mye mer nyansert enn som så. På godt og vondt. Men som en løve i bur vil det skapes mennesker som føler at de ikke passer inn i det mønsteret man er forventet å følge. Det vil få konsekvenser. Om løven slipper fri så er den farlig.

Har vi glemt hva det vil si å leve? I sosiale mediers tid hvor alle som en kan bli hørt og får mulighet til å skjelle ut, true og mobbe personer du ellers ikke ville nådd frem til. Har det blitt viktigere å vise alle hva det er vi driver med, tenker og tror, ja sågar hva vi spiser enn hva det er å nyte tilværelsen?

Det å verdsette den fantastiske naturen vi har på denne planeten, reise til andre steder eller nyte eksotiske og kulinariske retter, er noe vi ikke klarer i dag uten å måtte dele det på facebook.

Vi har fått en plattform hvor vi kan bli hørt og hvor vi kan føle oss viktige vi også. Før var det bare kjendiser som kunne dele med andre hvordan de hadde det i sine egne hjem, hvor de dro på ferie og hva de hadde til middag i Se og Hør feks. I dag kan hvem som helst gjøre det samme på sosiale medier, og avhengig av hvor mange liker man får på bilder eller kommentarer, så ser man hvor populær man selv er.

Det er klart at graden av grov hets har økt betraktelig på grunn av at også de som ikke er hverken skrivekyndige eller har en sosial forståelse for hva som er akseptabelt nå slipper til.

Da får vi flere som krenker og flere som blir krenket.

Det å være ydmyk er en svært undervurdert egenskap som færre og færre er i besittelse av. Men av og til kan det være lurt å stoppe litt opp, tenke seg om, og heller la være å la seg provosere ved å fokusere på andre ting som betyr mer for deg enn hvorvidt Grande har fått seg et knull av en 16 åring i en åker.

Alle har rett til en mening, men det er ingen mening i at alle skal ha rett!

 

About the Author

John M Johansen
Jeg er født i Askim, oppvokst i Namdalen og Oslo, bosatt i Asia. Jeg er gift og har to barn og ett barnebarn. Samfunnsengasjert og glad i mennesker. Motstander av forskjellsbehandling og totalitære ideologier som Islam feks Liker sol, sjø, fjell og lever livet mens jeg har det

Be the first to comment on "Den av dere som er uten synd……"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Hopp til verktøylinje