Kjære Sumaya Jirde Ali:

Etter nyheten om Sumaya Jirde Ali og hennes utnevnelse til årets Bodøværing, har ikke reaksjonene latt vente på seg. Både Bodø Nu og Dagbladet har artikler hvor de tar den i dag 20 år gamle jenta i forsvar.

La meg først få begynne med å gratulere Sumaya med dagen.

Så vil jeg gjerne stille henne noen spørsmål på åpent forum:

Jeg skrev et blogginnlegg om seieren din i denne kåringen av årets Bodøværing. Det handlet mest om hvorfor lederen av Fauske Frp ble oppringt av Bodø Nu og presset om hvorvidt hun hadde noen baktanke med å sette et gråtefjes istedet for en liker på dette mediaets facebookside.

Hva syns du om det? Har du noen tanker rundt det faktum at fordi hun er Frp politiker, så betyr et gråtefjes noe annet enn for alle andre, så lenge det er til en muslim?

Syns du det er greit at hun er uenig med flertallet som kåret deg til vinner, eller er det baktanke bak dette siden hun er i Frp?

Oppfatter du det slik at alle som stemmer Frp er imot deg og alle andre muslimer?

Føler du at samtlige som kritiserer islam og det den religionen står for, driver med hetsing?

Oppfatter du deg selv som ekte Bodøværing? Hvis ja, hvor mange andre Bodøværinger kjenner du som bruker hijab og prater østlending?

Hvorfor er det så vanskelig for muslimer å være den de er?

Hvis du sa at du er en somalier med norsk statsborgerskap bosatt i Bodø, ville jeg ikke ha hevet på øyenbrynene engang. Det hadde selvfølgelig vært greit på grunn av det enkle faktum at det er sannheten. Det er ikke slik du fremstiller det i Dagbladet, hvor du tror trusler du får er fordi du er «neger», eller fordi hetsen  kommer fra mennesker som er sjalu på din suksess.

Det er fordi du ikke er ærlig om deg selv. Det er fordi du blir båret frem av et samlet media som i sin iver etter å få frem sin åpenbare agenda, ikke nødvendigvis bryr seg så mye kvalifikasjoner eller prestasjoner. Det er fordi du tråkker mange på tærne med din brautende måte å proklamere deg selv som Bodøværing og norsk på.

Jeg har bodd lenger i sør øst asiatiske land enn hva du har bodd i Norge. Jeg snakker thai flytende, er veldig glad i både landet, menneskene der, maten og kulturen. Er jeg da thai, eller er jeg en nordmann som snakker thai og er bosatt i Thailand? Hva mener du?

Burde jeg reagere på de som mener at jeg ikke er thai? Burde jeg bli forbannet på alle de 70 millioner thaiere som standhaftig vil hevde at jeg ikke er thai men utlending? Burde jeg melde dem til politiet for hets, trusler og rasisme? Burde ikke også det thailandske massemedia bakke meg opp, tildele meg priser og gjøre meg til et offer for all hets og hatefulle tilbakemeldinger jeg vil få fra patriotiske thailendere som er konservative, stolte og glade i landet sitt?

Skal vi ikke heller si det som det er Sumaya?

Jeg er en nordmann bosatt i utlandet. Du er en somalier bosatt i Norge. Jeg er en østlending oppvokst i trøndelag. Du er en somalier oppvokst ett eller annet sted i Norge og bosatt i Bodø. Du er muslim og bruker hijab. Jeg forholder meg til den religionen, kulturen og tradisjonen i det landet jeg bor i. I Thailand er jeg buddhist, på Filippinene er jeg katolikk.

Men begge er vi samfunnsdebattanter.

Du kjemper for muslimers rettigheter og respekt i Norge. Jeg kjemper for nordmenns rettigheter og respekt i Norge.

Så kanskje har vi noe til felles alikevel? Jeg vinner nok ingen priser, popularitetskonkurranser eller mediastøtte, men hets, det får jeg mer enn nok av!

Med dette håper jeg du får en fantastisk fin bursdag med kake, rødbrus og marsipangris.

Jeg lover at jeg skal ta å ro ned rogna nå. Vas ikkje  meir mainnskit John! Slutt å bæs nu å ta dæ ein spekelasi. Æ ska ikkje skole skithus ferr du e da ikkje så pesstrængt du Sumaya! 😉

 

 

 

 

 

About the Author

John M Johansen
Jeg er født i Askim, oppvokst i Namdalen og Oslo, bosatt i Asia. Jeg er gift og har to barn og ett barnebarn. Samfunnsengasjert og glad i mennesker. Motstander av forskjellsbehandling og totalitære ideologier som Islam feks Liker sol, sjø, fjell og lever livet mens jeg har det

5 Comments on "Kjære Sumaya Jirde Ali:"

 1. Mesterlig skrevet, John.. 👏

 2. John Einarsen | 10. desember 2017 at 11:26 | Svar

  Så bra. Glimrende🇳🇴

 3. Alek Schnell | 11. desember 2017 at 01:06 | Svar

  Godt sagt John

 4. Mange kloke og fornuftige ord som ikke bør støte noen, men som sikkert allikevel gjør det, dessverre.

 5. JirdeSkalUt! | 3. september 2018 at 12:16 | Svar

  Alle bør huske at uten nordmenns gjestfrihet, så hadde jirde og hennes familie nå sittet i et hull i bakken i Afrika og spist møkk til middag. Og hvis jirde reiste hjem til somalia og oppførte seg slik hun gjør her i Norge, så hadde hun blitt steinet til døde av de lokale mennene.

  Så kom igjen jirde, fortell meg mer om de grusomme rasistene i Norge som ødelegger livet ditt… De som har betalt for all maten din de siste 20 årene. De som hjalp familien din fordi dere ikke klarte å ta vare på dere selv.

  Jeg har kun èn ting å si til jirde; kom deg for helvete tilbake til Somalia. Og du kan gjerne si tusen takk for hjelpen før du drar. Min tålmodighet og gjestfrihet er oppbrukt, frekke somaliere brukte opp alt sammen. Og nå skal jirde hjem. Statsministeren i Somalia er norsk sies det og Somalia er et trygt land for somaliere. Så hva hun gjør her nå, det er uforståelig.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Hopp til verktøylinje