TV aksjonen og noen tall

En ny TV aksjon er over og 217 millioner samlet inn. Det var Unicef denne gangen som kunne juble over nordmenns gavmildhet. Pengene sies det, skal gå til skolegang for barn i krigsherjede områder som Sør Sudan feks.

TV Innsamlingen legges opp nesten som en valgsending, hvor kjendiser og frivillige står i kø for å vise hvor hjertegode de er. Det er kommuneoversikter hvor man kan se hvilke kommuner som gir mest.

Tenk om det hadde vært tilsvarende engasjement for de utfordringene som er i Norge?

De over 40 ansatte som Unicef har på sitt hovedkontor i Oslo, kunne nok smile hele veien til banken over pengene de fikk inn. De sier at de bare tar 3.1% av pengene til administrasjon.

Hvis det hadde vært tillfellet, ville det ha gitt 6 727 000 kroner. Det vil si en snittlønn på litt over 152 000 på de 44 ansatte de har. Når vi vet at gjennomsnittslønnen i Oslo er mye over det dobbelte av dette, så skjønner vi at det er noe som ikke stemmer her.

La oss se litt på hva disse pengene kunne ha gitt hvis de hadde blitt brukt i Norge.

Personer som bor på sykehjem betaler en egenandel. En sykehjemsplass koster totalt ca. 800 000 kroner i året. Hvor mye brukeren selv betaler, er avhengig av inntekt. Hvis pengene fra TV aksjonen gikk til driften av sykehjemsplasser, så ville 271 plasser vært 100% dekket i ett helt år.

Maksprisen for en barnehageplass er for 2017, 30030 kroner.

Hvis pengene Unicef fikk for å la barn fra andre land få skolegang i en liten periode, så kunne altså 7226 barn fått gratis barnehageplass i ett år i Norge.

Norge er oppe i 92.000 fattige barn i 2016, en dobling siden 2000. Økt barnetrygd er veien å gå, mener UNICEF.

Hva med å heller la pengene dere samlet inn gå til ting disse fattige barna trenger?

Det gis barnetrygd på 11.640 kroner per barn per år (970 kroner per mnd).

Det betyr at de fattige barna i Norge kunne ha fått 2358 kroner hver.

Slik det er nå, vet vi at mange millioner går til lønn for de ansatte i Unicef, og skolegang for barn i krigsrammede områder er både ustabile og usikre investeringer som heller ikke har hverken lang varighet eller når mange.

Vi har først og fremst et ansvar ovenfor våre egne barn. Når vi kan si at de ikke lider, kan vi vurdere å hjelpe andre. Inntil den dagen kommer, har vi en fordømt plikt som nasjon til å hjelpe våre egne innbyggere først, ung som gammel!

 

 

 

About the Author

John M Johansen
Jeg er født i Askim, oppvokst i Namdalen og Oslo, bosatt i Asia. Jeg er gift og har to barn og ett barnebarn. Samfunnsengasjert og glad i mennesker. Motstander av forskjellsbehandling og totalitære ideologier som Islam feks Liker sol, sjø, fjell og lever livet mens jeg har det

Be the first to comment on "TV aksjonen og noen tall"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Hopp til verktøylinje