#MeToo

Etter overgrepsavsløringene av filmprodusent Harvey Weinstein, har tusenvis av kvinner og noen menn også, delt sine egne opplevelser på området. Under  emneknaggen #MeToo blir sosiale medier fyllt opp av alt fra superkjendiser til helt vanlige mennesker som forteller om alt fra sextrakassering til regelrette voldtekter.

Sist ut er den kjente svenske alpinisten Anja Pärson som la opp i 2012. Hun sier følgende på Instagram:

–  I en periode ble det sport for visse menn om hvem som kunne ta på brystene og rumpa mi på dansegulvet eller i baren. Jeg sluttet helt å gå ut. Det ble en hverdag der de tok seg friheten og kysset på meg når de ville ha et bilde, og når noen tok nakkegrep lo jeg bare for å slippe fri. Det hender fortsatt i dag at spesielt eldre menn tar grep rundt nakken min når de vil ha bilde. Det fryser i hele kroppen. Ikke mer. #metoo #nomore, skriver hun.

Det er helt klart stor forskjell på hvordan enkelte kvinner og enkelte menn ser på saker som dette. For noen menn vil dette være noe de oppfatter som uskyldig moro, mens det oppfattes som et overgrep av de fleste kvinner. Kulturforskjeller er ingen unnskyldning her. Det er snakk om regelrett maktmisbruk og grove overtramp mot andres kropp og personlige grenser.

I de tilfellene hvor man har blitt tvunget til seksuelle handlinger, fins ingen unnskyldning eller sympati. Det bør straffes strengt. Når det gjelder seksuell trakassering av den typen som Pärson beskriver her, så må man jo begynne å lure.

Er menn virkelig slike griser som bare tar seg til rette? Som alltid gjelder det såklart ikke alle, men det er jo helt tydelig at dette er et omfattende problem verden rundt.

At personer med mye makt og penger som Harvey Weinstein og Bill Cosby, tror at de kan gjøre som de vil, er svært ille i seg selv. Men mye værre blir det når ønskene deres innebefatter seksuell trakassering, trusler og grove overgrep mot personer i en sårbar posisjon.

I lys av president Trumps «garderobeprat» ser man altså konturene av en kultur som er noe forbannet svineri.

Det er tydelig at dette er svært utbredt i alle samfunnslag og yrker, men kanskje aller mest der hvor penger og posisjoner er fremtredende.  Det spiller ingen rolle hvem du er, hvor rik eller berømt, fattig eller desperat, ingen skal måtte oppleve å bli utsatt for sånt hverken i jobbsammenheng eller på fritiden.

Det er trist å se hva makt kan gjøre med enkelte. Hvordan stadig mer penger og høyere posisjoner forandrer mange fra å være respektfulle og ansvarlige ledere til å bli regelrette overgripere. Dessverre viser det seg jo altså at dette er et problem helt fra topp til bunn. Enkelte menn har tydeligvis for seg at kvinner får tåle en klaps på baken eller en seksuell kommentar.

Kanskje man som mann burde tenke litt over neste gang en klapser servitrisen på stumpen, hvordan det ville ha føltes om rumpen var din og den som klapset var en fullvoksen gorilla på 200 kilo!

 

 

 

About the Author

John M Johansen
Jeg er født i Askim, oppvokst i Namdalen og Oslo, bosatt i Asia. Jeg er gift og har to barn og ett barnebarn. Samfunnsengasjert og glad i mennesker. Motstander av forskjellsbehandling og totalitære ideologier som Islam feks Liker sol, sjø, fjell og lever livet mens jeg har det

Be the first to comment on "#MeToo"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Hopp til verktøylinje