Faktisk helt venstrevridd

Mange har den senere tid trukket frem Faktisk.no som fasit der hvor det har vært påstander som feks at Gro Harlem Brundtland var nullskatteyter. Denne nettsiden hevder det er en falsk påstand og viser til summer som hun har betalt inn fra 2006. Det de derimot ikke nevner, er perioden 1999-2005.

Hvorfor det tro?

la oss se litt på hva Faktisk.no er og hvem som arbeider der og står bak.

De begynner med følgende tekst på sin nettside:

«Faktisk.no AS er en ideell organisasjon og uavhengig redaksjon for faktasjekk av samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet i Norge.

Vi ønsker å bidra til en åpen, inkluderende og faktabasert offentlig samtale. Ved å gjennomgå grunnlaget til aktuelle påstander som påvirker vår oppfatning av virkeligheten, jobber vi for et faktabasert ordskifte og en konstruktiv samfunnsdebatt.

Faktisk.no skal også avdekke og forhindre spredningen av oppdiktede meldinger som utgir seg for å være ekte nyheter.»

Javel. Det var jo betryggende…..eller?

Faktisk.no AS eies av mediebedriftene VG, Dagbladet, NRK og TV 2.

Følgende organisasjoner og bedrifter har bidratt med økonomisk eller teknisk støtte: Fritt ord, Dagbladets stiftelse, NTB, Fastly, Retriever og Facebook blant annet.

Så til hvem som arbeider der:

Ansvarlig redaktør er Kristoffer Egeberg

Kristoffer har siden 2002 vært nyhetsjournalist, vaktsjef og redaksjonssjef i DAGBLADET

Utvikler er Jari Bakken

Jari har bakgrunn som redaksjonell utvikler i VG

Faktasjekker er Tore Bergsaker

Tore ble ansatt i DAGBLADET i 1995, men har hatt pauser derfra både for å jobbe tre år i USA og for å studere jus.

Faktasjekker 2 er Silje Sjursen Skiphamn

Silje har vært journalist siden 2002 og har helse som spesialområde. Hun har blant annet jobbet i VG, Dagsavisen Fremtiden, Drammens Tidende og Nationen, både som nyhetsreporter og politisk journalist.

Faktasjekker 3 er Kjell Persen

Kjell har siden 2000 jobbet i TV 2 som nyhetsjournalist, researcher og prosjektlederansvarlig i aktualitetsavdelingen. Han har tidligere jobbet i DAGBLADET

Faktasjekker 4 er Eva Akerbæk

Eva har bakgrunn som researcher i NRKs researchsenter, hvor hun har vært siden 2010. Hun har de siste årene jobbet hovedsakelig med nyheter og undersøkende journalistikk, blant annet i løpende nyhetsdekning, podkast og dokumentarprosjekter. Eva har tidligere jobbet for blant andre DAGBLADET

Faktasjekker 5 og ansvarlig for sosiale medier er Mina Liavik Karlsen

Mina har vært ansatt i DAGBLADET siden 2014. Der har hun drevet med video, sosiale medier og jobbet som reporter i nyhetsavdelingen.

Faktasjekker 6 er Ingeborg Rygh Hjorthen

Ingeborg har bakgrunn som researcher i NRKs researchsenter

I tillegg har følgende medarbeidere vært sentrale i prosjekteringen, utviklingen og etableringen av Faktisk.no:

 • Gunn Karin Hegvik, journalist i VG
 • Ola Strømman, redaksjonell utvikler i DAGBLADET
 • Ingrid Reime, designer i Schibsted
 • Audun Aas, designer i DAGBLADET
 • Bjørn Reitzer Johannessen, utvikler i VG

Selskapets styre består av inntil 7 aksjonærvalgte styremedlemmer etter generalforsamlingens nærmere beslutning. Dagens styre består av:

 • Styreleder Helje Solberg, redaktør i VGTV
 • Frode Hansen, nyhetsredaktør i DAGBLADET
 • Hildegunn Amanda Soldal, nettsjef i NRK
 • Jan Ove Årsæther, nyhets- og sportsdirektør i TV 2
 • Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Stiftelsen Tinius og Blommenholm industrier
 • Arne Norheim, administrerende direktør i IBM Norge

Man kan vel på bakgrunn av disse opplysningene forsiktig si, at de fakta som her blir servert av denne gjengen, MULIGENS kan være noe farvet av et blodrødt politisk perspektiv?

Det er all mulig grunn til å være skeptisk ihvertfall, når de unnlater å nevne perioden fru Brundtland utelukkende betalte ca 12 tusen i årlig skatt til Norge. Altså ingen skatt til Norge av pensjon eller foredrag.

Faktisk kan man si at Faktisk.no, nok kunne trenge en faktasjekk selv. Men det kan faktisk bli pinlig for de som faktisk utgir seg for å faktisk fortelle oss hva som faktisk er sant!

About the Author

John M Johansen
Jeg er født i Askim, oppvokst i Namdalen og Oslo, bosatt i Asia. Jeg er gift og har to barn og ett barnebarn. Samfunnsengasjert og glad i mennesker. Motstander av forskjellsbehandling og totalitære ideologier som Islam feks Liker sol, sjø, fjell og lever livet mens jeg har det

2 Comments on "Faktisk helt venstrevridd"

 1. Stein Håkon Karlsen | 3. juni 2018 at 00:26 | Svar

  Hei John

  Faktisk.no har nylig kritisert Resett.no i forbindelse med en artikkel vedrørende dekningen av Tommy Robinson saken i England. Den ansvarlige redaktøren, Kristoffer Egeberg, var opprørt, og ringte personlig til Helge Lurås. Egeberg la imidlertid på røret etter en stund, uten ønsket måloppnåelse…

  Resett la ut hele kommunikasjonen i en artikkel på sine sider lørdag 2.6.2018, og jeg klarte ikke å motstå fristelsen – jeg måtte legge ut en link til artikkelen din kalt «Faktisk helt venstrvridd».

  Dette var meget opplysende og svært god lesning, og jeg må rose deg for det opplysningsarbeidet du har bidratt med. Beklager at jeg ikke har sett det du har skrevet tidliger.

  Fortsett med de gode skriveriene, og send dem gjerne inn til alternative media slik at mange kan få gleden av å lese dem.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Hopp til verktøylinje