Julefeiring med bismak

Julen er over oss igjen. Lysene blinker i de tusen hjem såvel som i gater og på bygninger. Høytiden som de fleste gleder seg mest til i løpet av året. Tiden da samvær med familie og venner er i fokus. Nydelig mat og godt drikke. Barn som fryder seg over gaver, juleprogrammer på tv og gode samtaler sammen med slektninger man kanskje ikke ser så ofte ellers i året.

En deilig tid hvor freden senker seg.

Men alt er ikke lenger slik det var før.

I gamle dager la man seg skikkelig flid med matlaging. Bare det beste skulle på bordet. Gavene man fikk var spartanske, det var tanken som var viktig. Snøen lå gjerne i metervis, og hest og slede med det vi i dag kaller kanefart, var en nødvendighet den gangen.

I dag er det annerledes. Maten er blitt mye mer ferdigprodusert, gavene er mange og dyre, hest og slede er kun for lystkjøring og det finnes stort sett heller ikke snø lenger på denne årstiden.

Men magien med denne høytiden er der fortsatt. Om enn på en litt annen måte kanskje enn før. Vi har fått mange nye borgere til landet som ikke feirer jul, og ikke vil at barna deres skal være med på juleaktiviteter på skolen heller.

Noen av dem vil sågar at alle skal slutte med å feire jul.

Å blande kulturer trenger nødvendigvis ikke å være negativt så lenge begge kulturer klarer å tilpasse seg og respektere hverandre. Men når en kultur hevder å ha den absolutte sannhet og sågar ønsker å tvinge de andre til å tilpasse seg ens egen, da blir det ikke bare feil….det blir et overgrep.

Det magiske med julefeiringen har alltid vært samhold, fred og lystbetont inntak av mat og drikke. At maten ikke passer den muslimske kulturen, kan vel knapt nok noen lastes for. Det er derimot veldig synd at den høytiden folk flest gleder seg mest til, skal måtte reduseres eller forandres fordi den kan virke støtende på enkelte.

At det å gå rundt juletreet og synge «Deilig er jorden», er noe barn ikke bør gjøre lenger, kommer ikke fra muslimenes egen munn, men fra nordmenn som ønsker at ting skal tilrettelegges for dem. Nordmenn som syns det er mye viktigere at vi tar hensyn til en afghaner eller somaliers behov, følelser, tanker og ikke minst kulturelle og religiøse bakgrunn, enn at norske barn skal få lov å oppleve det som generasjoner før dem har.

Det har noe med identitet å gjøre. Vår egen er ikke like viktig å ta vare på. Det handler ikke om å hjelpe. Det handler ikke om å integrere. Det handler om å tilpasse verden til en globalisert og internasjonal enhet hvor nasjonale landegrenser, kultur og tradisjoner skal viskes bort.

Men ikke islam. Den religionen/ideologien er urokkelig. Den skal utelukkende respekteres og forstås.

Det er derfor med bekymring og ikke like mye glede som før, at man setter tennene i en saftig ribbebit og skylder den ned med litt øl og en slurk akevitt. Ribba smaker like godt den, men de nordmenn som ønsker å fjerne dette på bekostning av islam, gir det hele en bitter ettersmak.

Uansett, det er jul. Da skal vi alle være venner og godt forlikte. At noen muslimer kjører ihjel glade mennesker på juleshopping i Berlin, eller dreper den russiske ambassadøren til Tyrkia, får vi heller være overbærende med.

Når det kommer til stykket, så feirer de jo ikke jul og bare gjør det de vanligvis gjør!

Ha en riktig god jul alle sammen!

 

About the Author

John M Johansen
Jeg er født i Askim, oppvokst i Namdalen og Oslo, bosatt i Asia. Jeg er gift og har to barn og ett barnebarn. Samfunnsengasjert og glad i mennesker. Motstander av forskjellsbehandling og totalitære ideologier som Islam feks Liker sol, sjø, fjell og lever livet mens jeg har det

Be the first to comment on "Julefeiring med bismak"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Hopp til verktøylinje